Οι συνολικοί ρύποι CO2 της Ελλάδας, οι οποίοι ανήλθαν σε περίπου 51 Mt για το 2022, πρέπει να μειωθούν σημαντικά έως το 2050 για να επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ για Καθαρό Μηδενικό Ανθρακικό Αποτύπωμα (Net Zero).
Η «ηλεκτρικοποίηση» τομέων της οικονομίας σε συνδυασμό με τα ανανεώσιμα καύσιμα και τη αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας απαλλαγής από τον άνθρακα. Ωστόσο, μόνο αυτά, έστω και συνδυαστικά, δεν μπορούν να μηδενίσουν τις καθαρές εκπομπές, ενώ παράλληλα δεν βρίσκουν τεχνική και οικονομική εφαρμογή σε όλους του τομείς, όπως για παράδειγμα η βαριά βιομηχανία συμπεριλαμβανομένης της τσιμεντοβιομηχανία, της χημικής βιομηχανίας και των διυλιστηρίων.
Με τις τιμές των εκπομπών άνθρακα να αυξάνονται, με πρόβλεψη για σημαντική περαιτέρω αύξηση μετά το 2028, αρκετοί σημαντικοί ρυπαντές στην Ελλάδα βλέπουν τη δέσμευση, αξιοποίηση και αποθήκευση άνθρακα (Carbon Capture, Utlization and Storage – CCUS) ως μια από τις πιο υποσχόμενες λύσεις για τη μείωση των βιομηχανικών εκπομπών άνθρακα.