Emergency Call
.

Το έργο αυτό αποτελείται από νέο αγωγό υδρογόνου μήκους περίπου 570 km και προκαταρκτική ανάλυση όρισε ότι η διάμετρος του αγωγού θα είναι 36” με πιθανή ανάγκη για 2 σταθμούς συμπίεσης των 30MW έκαστος, στα Μέγαρα και τη Νέα Μεσημβρία, ενώ η όδευση του ο αγωγός θα είναι παράλληλα με τον υφιστάμενο αγωγό υψηλής πίεσης αερίου. Σκοπός της προτεινόμενης υποδομής θα είναι η σύνδεση μονάδων παραγωγής υδρογόνου που βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα με σημεία κατανάλωσης σε βιομηχανικές περιοχές Αθήνας, Κορίνθου και Θεσσαλονίκης, όπου αναμένεται να βρίσκονται πιθανοί καταναλωτές υδρογόνου και να υπόκεινται στις σχετικές εξελίξεις, με γειτονικές χώρες. συγκεκριμένα τη Βουλγαρία και πιθανώς τη Βόρεια Μακεδονία στο μέλλον.

Το έργο έχει ήδη επιλεγεί στον 1o Κατάλογο Έργων Κοινού/Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προβλέπεται να διασυνδεθεί με την αντίστοιχη υποδομή μεταφοράς υδρογόνου που προτείνεται από την Bulgartransgaz, τον Διαχειριστή του Βουλγαρικού Συστήματος Μεταφοράς (PCI 10.3.2 Εσωτερική υποδομή υδρογόνου στο Βουλγαρία προς τα ελληνικά σύνορα).

Ο συγκεκριμένος αγωγός αποτελεί μέρος του Νότιο-Ανατολικού Διαδρόμου του Ευρωπαϊκού Κορμού για το Υδρογόνο και πιο συγκεκριμένα της πρωτοβουλίας για τον Διάδρομο Υδρογόνου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEHyC – https://www.seehyc.eu). Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από 7 Ευρωπαίους Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς (ΔΕΣΦΑ – Ελλάδα, Bulgartransgaz – Βουλγαρία, Transgaz – Ρουμανία, NET4GAS – Τσεχία, FGSZ – Ουγγαρία, EUSTREAM – Σλοβακία, OGE – Γερμανία) και η διαδρομή του διαδρόμου θα καλύψει 2.854 km νέων και ανακατασκευασμένων για υδρογόνο αγωγών, που θα είναι αρχικά σε θέση να μεταφέρει μέχρι και 80 GWh/d από νότο προς βορρά.

Η συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ στην πρωτοβουλία στοχεύει στην ενίσχυση της εγχώριας ικανότητας παραγωγής υδρογόνου της Ελλάδας, καθώς και των εξαγωγικών δραστηριοτήτων προς την Κεντρική Ευρώπη. Η δημιουργία υποδομής υδρογόνου αποτελεί το δομικό στοιχείο για την εύρυθμη λειτουργία και ανάπτυξη της εσωτερικής ευρωπαϊκής αγοράς, καθώς και για την δυνατότητα εισαγωγών από τρίτες χώρες. Ένα καλά σχεδιασμένο και λειτουργικό δίκτυο μεταφοράς υδρογόνου προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη και εξασφαλίζει ίση πρόσβαση τόσο στους παραγωγούς όσο και στους καταναλωτές, διασφαλίζοντας τη διαθεσιμότητα υδρογόνου από διαφορετικές πηγές. Έτσι ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια και μεγιστοποιούνται τα οφέλη που προκύπτουν από άμεσες και έμμεσες μειώσεις εκπομπών.

Με δεδομένη της εκτεταμένης εμπειρία του ΔΕΣΦΑ στη διαχείριση και ανάπτυξη δικτύων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη υποδομών για την ασφαλή, αποτελεσματική και βιώσιμη μεταφορά υδρογόνου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον αγωγό υδρογόνου του ΔΕΣΦΑ και τον Ευρωπαϊκό Κορμό για το Υδρογόνο, μπορείτε να ακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.h2inframap.eu/#map