Emergency Call
.

Συμμετοχή σε έργα

  • Εσωτερική υποδομή υδρογόνου στην Ελλάδα προς τα βουλγαρικά σύνορα (Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ)
    Tο έργο αποτελείται από έναν νέο αγωγό υδρογόνου μήκους περίπου 570 χλμ και σκοπός του είναι η μεταφορά καθαρού υδρογόνου κυρίως από το νότιο τμήμα της Ελλάδας, μέχρι το σημείο διασύνδεσης με τη Βουλγαρία. Το έργο αποτελεί το ελληνικό κομμάτι ενός προγραμματισμένου διασυνοριακού δικτύου υδρογόνου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας με στόχο τη δημιουργία του πρώτου σημείου διασύνδεσης υδρογόνου μεταξύ των δύο χωρών.

    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον αγωγό υδρογόνου του ΔΕΣΦΑ και τον Ευρωπαϊκό Κορμό για το Υδρογόνο, μπορείτε να πατήσετε εδώ.
  • Κατασκευή νέων έργων με προδιαγραφές για υδρογόνο
    Ο ΔΕΣΦΑ επενδύει στον μελλοντικό ρόλο των νέων υποδομών του, που αναπτύχθηκαν για να εξασφαλίσουν και να διαφοροποιήσουν τις πηγές εφοδιασμού στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, οι οποίες σχεδιάζονται και κατασκευάζονται με τις προδιαγραφές που απαιτούνται για τη μεταφορά έως και 100% υδρογόνου. Ενδεικτικά τέτοια έργα είναι ο αγωγός Δυτικής Μακεδονίας και ο διασυνδετήριος αγωγός με την Βόρεια Μακεδονία.
  • Τεχνική αξιολόγηση του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου για την υποδοχή μειγμάτων υδρογόνου
    Ο ΔΕΣΦΑ, στοχεύοντας στον προσδιορισμό των απαραίτητων επενδύσεων και λειτουργικών απαιτήσεων για τη δυνατότητα μεταφοράς ποσοτήτων υδρογόνου από το δίκτυο φυσικού αερίου, εκπονεί αρκετές τεχνικές μελέτες για τον ακριβή καθορισμό του κόστους και του απαραίτητου χρονοδιαγράμματος προσαρμογής του συστήματος μεταφοράς.

Συμμετοχή σε ομάδες εργασίας και πρωτοβουλίες

 Ο ΔΕΣΦΑ συμμετέχει:

  • Στο European Hydrogen Backbone (EHB), μια πρωτοβουλία 33 ευρωπαϊκών εταιρειών υποδομών ενέργειας, που αποσκοπεί στην επιτάχυνση της Ευρώπης όσον αφορά την απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθορίζοντας τον κρίσιμο ρόλο των υποδομών υδρογόνου —με βάση υφιστάμενους και νέους αγωγούς— στην ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής, εύρωστης, πανευρωπαϊκής αγοράς ανανεώσιμου υδρογόνου και υδρογόνου χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών. Η πρωτοβουλία επιδιώκει να προωθήσει τον ανταγωνισμό, την ασφάλεια εφοδιασμού και τη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και των γειτόνων τους.
  • Στο Διάδρομο Υδρογόνου Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEHyC), μια πρωτοβουλία επτά ευρωπαίων Διαχειριστών Συστημάτων Φυσικού αερίου (ΔΕΣΦΑ, Bulgartransgaz, Transgaz, FGSZ, Eustream, NET4GAS και OGE) με όραμα την ανάπτυξη υποδομών μεταφοράς πράσινου υδρογόνου στη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Οι εταιρίες διερευνούν τις τεχνικές και οικονομικές παραμέτρους του διαδρόμου για τη διασύνδεση μονάδων παραγωγής πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία και την μεταφορά του μέσω Ρουμανίας, Ουγγαρίας, Σλοβακίας και Τσεχικής Δημοκρατίας σε κέντρα ζήτησης στη Γερμανία και την κεντρική Ευρώπη.
  • Στο Gas for Climate, μια πρωτοβουλία 11 ευρωπαϊκών διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς αερίου, που υποστηρίζουν τον βέλτιστο συνδυασμό ηλεκτρικής ενέργειας και ανανεώσιμων αερίων σε ένα ολοκληρωμένο ενεργειακό σύστημα για την επίτευξη οικονομικά προσιτής μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα. Οι υπάρχουσες υποδομές μεταφοράς είναι σημαντικές τόσο σήμερα, όσο και στην πορεία προς το 2050, αφού θα ενισχύσουν την χρησιμότητα των ανανεώσιμων αερίων και των αερίων χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών για την επίτευξη του στόχου της συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.
  • Στη «Στρογγυλή Τράπεζα Μεταφοράς & Διανομής» (ως μία από τις τρεις προεδρεύουσες εταιρείες) της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το Καθαρό Υδρογόνο (ECH2A), μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διασυνδέει τις βιομηχανίες, τις δημόσιες αρχές, την κοινωνία των πολιτών και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, με στόχο την προώθηση των επενδύσεων και την τόνωση της παραγωγής και χρήσης καθαρού υδρογόνου.