Το υδρογόνο (H₂), στη φυσική του μορφή είναι αέριο άχρωμο και άοσμο, ενώ σαν καύσιμο αποτελεί μία από τις πιο υποσχόμενες μορφές ενέργειας στον σύγχρονο κόσμο.
Για την παραγωγή του υπάρχει πληθώρα μεθόδων, με τις πιο διαδεδομένες να αποτελούν την αναμόρφωση μεθανίου με ατμό και την ηλεκτρόλυση του νερού, ενώ για την κατανάλωση του, οι εναέριες, θαλάσσιες και οδικές μεταφορές, οι χημικές βιομηχανίες και τα εργοστάσια τσιμέντου και χάλυβα, είναι μόνο μερικοί από τους τομείς της οικονομίας που θα επωφεληθούν από την μείωση εκπομπής ρύπων, λόγω της ευρείας χρήσης του.
Ο ρόλος του υδρογόνου στην Ενεργειακή Μετάβαση
Το υδρογόνο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών σε τομείς που είναι δύσκολο να απαλλαγούν από τις εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων, ιδίως ως καύσιμο σε ορισμένες εφαρμογές μεταφορών (βαριές οδικές μεταφορές, λεωφορεία, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες μεταφορές, κ.α.) και ως καύσιμο ή πρώτη ύλη σε ορισμένες βιομηχανικές διεργασίες (χαλυβουργία, διύλιση ή χημικές βιομηχανίες – συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής «πράσινων λιπασμάτων» για τη γεωργία). Το διοξείδιο του άνθρακα σε αντίδραση με το υδρογόνο μπορεί επίσης να υποστεί περαιτέρω επεξεργασία σε συνθετικά καύσιμα, όπως η συνθετική κηροζίνη, για τη μείωση των εκπομπών στον τομέα των αερομεταφορών.
Το «πράσινο» υδρογόνο που παράγεται μέσω ηλεκτρόλυσης με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μπορεί να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην ενοποιημένη ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά, αφού μπορεί να διευκολύνει την ενσωμάτωση μεγάλων μεριδίων διαλείπουσας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αποσυμφορώντας τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας σε περιόδους πλεονάζουσας παραγωγής και παρέχοντας μακροπρόθεσμη αποθήκευση και εξισορρόπηση στο ηλεκτρικό σύστημα.
Τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το υδρογόνο βρίσκεται στον πυρήνα της μετάβασης προς ένα πιο βιώσιμο και αειφόρο μέλλον και στον ΔΕΣΦΑ δεσμευόμαστε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.