Τον Απρίλιο του 2018 θα ξεκινήσει η νέα εκστρατεία του EU-OSHA με τίτλο «Ασφαλείς και Υγιείς Χώροι Εργασίας - Διαχείριση Επικίνδυνων Ουσιών». Στόχος της εκστρατείας 2018-19 είναι να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τους κινδύνους που προκαλούνται από τις επικίνδυνες ουσίες στον χώρο εργασίας και να καλλιεργήσει μια νοοτροπία πρόληψης των κινδύνων με σκοπό την εξάλειψη ή την αποτελεσματική διαχείρισή τους (https://osha.europa.eu/el/highlights/europe-countdown-2018-2019-healthy-workplaces-campaign). Ο ΔΕΣΦΑ, όπως και σε κάθε προηγούμενη αντίστοιχη εκστρατεία, θα συμμετάσχει ενεργά, με δράσεις σε όλες τις εγκαταστάσεις καθώς και την παροχή ενημερωτικού υλικού σε όλο το προσωπικό της εταιρείας.
Ξεκίνησε η εκστρατεία για «Ασφαλείς και Υγιείς Χώροι Εργασίας - Διαχείριση Επικίνδυνων Ουσιών» του EU-OSHA με αντικείμενο την ευαισθητοποίηση όλων σχετικά με τους κινδύνους και τη διάδοση καλών πρακτικών και πόρων για την αποτελεσματική διαχείριση επικίνδυνων ουσιών στους χώρους εργασίας.
Ως επικίνδυνη ουσία νοείται οποιοδήποτε στερεό, υγρό ή αέριο που μπορεί να είναι επιβλαβές για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων και μπορεί να επέλθει μέσω εισπνοής, διείσδυσης στο δέρμα ή κατάποσης.
Οι εκθέσεις σε επικίνδυνες ουσίες στον χώρο εργασίας συνδέονται με σοβαρά και χρόνια προβλήματα υγείας, που περιλαμβάνουν:
- Αναπνευστικές ασθένειες (π.χ. άσθμα, ρινίτιδα, αμιάντωση, πυριτίαση)
- Βλάβη σε εσωτερικά όργανα, μεταξύ άλλων του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος
- Ερεθισμό του δέρματος και δερματικές ασθένειες
- Επαγγελματικούς καρκίνους (π.χ. λευχαιμία, καρκίνο των πνευμόνων, μεσοθηλίωμα και καρκίνο της ρινικής κοιλότητας).
Επιπλέον, η ύπαρξη επικίνδυνων ουσιών μπορεί να εκθέσει τους εργαζομένους σε κίνδυνο πυρκαγιάς, έκρηξης, οξείας δηλητηρίασης και ασφυξίας.
Σύμφωνα με τη δεύτερη ευρωπαϊκή έρευνα για τους νέους και τους αναδυόμενους κινδύνους στις επιχειρήσεις (ESENER-2) που διεξήγαγε ο EU-OSHA, η ύπαρξη επικίνδυνων ουσιών είναι συνηθέστερη σε ορισμένους κλάδους, όπως στον γεωργικό, τον μεταποιητικό ή τον κατασκευαστικό. Ωστόσο όμως οι εργαζόμενοι που διατρέχουν δυνητικά κίνδυνο έκθεσης σε επικίνδυνες ουσίες είναι σε όλους τους κλάδους. Πράγματι, συνολικά, το 38% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων αναφέρουν την ύπαρξη πιθανών επικίνδυνων χημικών και βιολογικών ουσιών στο χώρο εργασίας τους. Συνεπώς, είναι σημαντικό να εντοπιστούν οι κίνδυνοι και να αντιμετωπιστούν καταλλήλως.
Ο ΔΕΣΦΑ συμμετέχει στην εκστρατεία αυτή όπως είχε κάνει στο παρελθόν με όλες τις προηγούμενες του ανωτέρω οργανισμού.Πληροφορίες και επιπλέον υλικό μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://osha.europa.eu/el/highlights/launch-healthy-workplaces-campaign-2018-2019-getting-closer