1. Εσωτερική υποδομή υδρογόνου στην Ελλάδα προς τα βουλγαρικά σύνορα (10.3.1 )
Tο έργο αποτελείται από έναν νέο αγωγό υδρογόνου μήκους περίπου 570 χλμ και σκοπός του είναι η μεταφορά καθαρού υδρογόνου (Η2) κυρίως από το νότιο τμήμα της Ελλάδας, μέχρι το σημείο διασύνδεσης με τη Βουλγαρία. Το έργο αποτελεί το ελληνικό κομμάτι ενός προγραμματισμένου διασυνοριακού δικτύου υδρογόνου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας με στόχο τη δημιουργία του πρώτου σημείου διασύνδεσης υδρογόνου μεταξύ των δύο χωρών. Η προκαταρκτική ανάλυση καθόρισε την διάμετρο του αγωγού στις 36'' με πιθανή ανάγκη για 2 σταθμούς συμπίεσης των 30MW έκαστος (στα Μέγαρα και τη Νέα Μεσημβρία). Ο αγωγός υδρογόνου θα κατασκευαστεί παράλληλα με τον υπάρχοντα αγωγό φυσικού αερίου υψηλής πίεσης και θα συνδέει σημεία τροφοδοσίας υδρογόνου με τις βιομηχανικές περιοχές της Αθήνας, της Κορίνθου και της Θεσσαλονίκης, όπου αναμένεται να βρίσκονται πιθανοί καταναλωτές υδρογόνου, καθώς και με γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τις συνθήκες ανάπτυξης των δικτύων, όπως η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία στο μέλλον.
Ο συγκεκριμένος αγωγός αποτελεί μέρος του Νοτιοανατολικού Διαδρόμου του Ευρωπαϊκού Κορμού για το Υδρογόνο (European Hydrogen Backbone) και θα ενισχύσει την εγχώρια ικανότητα παραγωγής υδρογόνου της Ελλάδας, καθώς και τις εξαγωγικές δραστηριότητες προς την Κεντρική Ευρώπη. Έχει επιλεγεί στον 6ο Κατάλογο Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προβλέπεται να διασυνδεθεί με την αντίστοιχη υποδομή μεταφοράς υδρογόνου που προτάθηκε από τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς της Βουλγαρίας.
Ποιος είναι ο ρόλος του δικτύου μεταφοράς;
Η δημιουργία υποδομών μεταφοράς υδρογόνου είναι το δομικό στοιχείο για την εύρυθμη λειτουργία και ανάπτυξη της εσωτερικής ευρωπαϊκής αγοράς υδρογόνου, καθώς και για τις εισαγωγές. Ένα καλά σχεδιασμένο και λειτουργικό δίκτυο μεταφοράς υδρογόνου προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη και εξασφαλίζει ίση πρόσβαση τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές, διασφαλίζοντας τη διαθεσιμότητα υδρογόνου από διαφορετικές πηγές, ενισχύοντας έτσι την ενεργειακή ασφάλεια και προάγοντας τη βέλτιστη χρήση των οφελών που προκύπτουν από τις άμεσες και έμμεσες μειώσεις εκπομπών.
Δεδομένης της εκτεταμένης εμπειρίας του ΔΕΣΦΑ στη διαχείριση και ανάπτυξη δικτύων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία έχει αναλάβει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη υποδομών για την ασφαλή, αποτελεσματική και βιώσιμη μεταφορά υδρογόνου. Με τον τρόπο αυτό, ο ΔΕΣΦΑ συμβάλλει σημαντικά στις προσπάθειες της Ελλάδας για την ενεργειακή μετάβαση.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον αγωγό υδρογόνου του ΔΕΣΦΑ και τον Ευρωπαϊκό Κορμό για το Υδρογόνο, μπορείτε να ακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.h2inframap.eu/#map